24 Şubat 2014 Pazartesi

Autocad'de Gereksiz Layer Temizleme (Purge)

Merhaba, 
Autocad kullanıcılarının çoğunun başına mutlaka gelmiştir diye düşünüyorum, herhangi bir autocad dosyasını açtığınızda çok ağır hareket ettiğini, işlem yapmanıza çok yavaş tepki verdiğini görürsünüz yada buna benzer bir durum kendi çalıştığınız dosyanızın giderek ağırlaştığını ve ekranda neredeyse işlem yapamaz hale geldiğinizi hissedersiniz. Bu durum gereksiz layer (katman) ve kullanılmayan şablonlar vs birikmesinden kaynaklanır çoğu zaman. 

Böyle bir durumda ilk yapmanız gereken Autocad dışında bilgisayarınızın o anki performansını etkileyecek başka bir program varsa kapatmak. Buna rağmen çalışma dosyanızda bir değişim yoksa ve eğer bilgisayarla ilgili başka bir problem yoksa o zaman "Purge" komutu yüksek ihtimalle kurtarıcınız olacaktır. 

Purge kelime anlamıyla tasfiye demektir. Bizimde tam olarak yapacağımız dosyamızı "tasfiye" etmek zaten. Purge komutu dosyada çalışırken zaman içerisinde açılan ancak hiç kullanılmayan layerları, şablonları (yazı şablonu, ölçü şablonu gibi) temizlemenizi, yani dosyanızı kullanılmayanlardan arındırmanızı sağlayacaktır. Bu da  dosyanızı rahatlatacağından yüksek ihtimalle yaşadığınız ağırlaşma sorunu ortadan kalkacaktır.

Öncelikle çalıştığınız dosyanız açıkken purge yazıp enter diyoruz. Aşağıdaki menü karşınıza çıkacak.






Kırmızıyla işaretlediğim Purge All (Tümünü tasviye et) butonu aktifse, yani tıklanabilir durumdaysa (gördüğünüz resimde buton aktif durumda) bu gereksiz layerınız, şablonunuz vs. var demektir. Purge all butonuna tıklayın. Karşınıza aşağıdaki gibi bir ekran gelecek.












Bu ekranda kırmızıyla işaretlediğim Purge All Items (Tüm ögeleri temizle) kısmını tıklıyoruz.

Komut satırında hızla yazılar geçtiğini göreceksiniz. Bu dosyanın temizlendiğini gösterir. Eğer çok fazla boş layer, şablon vs. varsa işlem uzun sürebilir. Komut satırında yazıların akışı durana kadar dokunmayın. 

Temizleme bittikten sonra purge ekranı karşınızda durmaya devam edecektir. Eğer Purge all butonu hala aktifse tekrar tıklayın. Purge All butonu pasif olana kadar işlemi tekrar edin. Bazen tek seferde temizlenebilirken bazen birkaç seferde temzilenebiliyor.

Purge All butonu resimdeki gibi pasif olduğunda dosyanız ayıklanmış demektir. Kolay gelsin.



3 yorum: