24 Şubat 2014 Pazartesi

Autocad İle Otomatik Kayıt Ayarı & Alt Versiyonda Kaydetme

Merhaba,
Versiyon uyumsuzluğu ve otomatik kayıt birçok kullanıcının ortak sorunlarından biridir.
Siz kendi bilgisayarınızda Autocad'in 2010 versiyonunda çalışıyorsunuzdur, başka bir bilgisayara geçmeniz durumunda eğer daha düşük bir versiyon varsa dosyanızı açamazsınız. Her seferinde de tek tek dosyaları alt sürüme kaydetmeyi hatırlayamayabilirsiniz. Sizi bu zahmetten kurtarmak için bu ayarı bizim yerimize yapacak olan otomatik kayıt ayarından bahsedeceğim.

Otomatik kayıt ayarının bir diğer avantajı da bellirli süre aralığında dosyanızı otomatik kaydetmesi ve dosyanızı güvence altına almasıdır. 

Elektrik kesintisi ya da bilgisayarın çeşitli sebeplerden dolayı kilitlenmesi, kapanması, donması gibi durumlarda doyanıza "adiyos" deyip en baştan çizmeye başlamak istemiyorsanız bu ayara dikkat edin.
























Bu ayar için Options menüsüne gitmeniz lazım. op yazıp enter dediğinizde resimdeki ekran karşınıza gelir. Yukarıdaki sekmelerden "Open and Save" sekmesinde tıkladığınızda File Save başlığını göreceksiniz.

Kırmızıyla işaretli açılır menüye tıkladığınızda Autocad'in alt sürümleri listelenecektir. Piyasada Autocad 2006 dan daha düşük versiyon kullanan kalmış mıdır bilemiyorum ama ben genelde 2000 versiyona kaydediyorum. Dikkat edin Autocad 2000 (.dxf) değil Autocad 2000 (.dwg) versiyonunu seçiyoruz. Böylece programınız açtığınız her yeni dosyayı kaydettiğinizde otomatik olarak 2000 versiyonuna kaydedeceğinden dosyanızı nereye giderseniz gidin rahatlıkla açabileceksiniz.

Diğer bir konu otomatik kayıt. Bu ayarda yine aynı "Open & Save" sekmesi altında yer alıyor.























Open & Save sekmesi altında bu sefer Automatic Save başlığına gidiyoruz. Kırmızıyla işaretli alana bakarsanız Automatic Save kutucuğu işaretli yani aktif. Hemen altındaki kutucukta 5 yazıyor ve yanında Minutes between saves (dakika aralığında kayıt) yazıyor. 

Bu kutucuk içerisine tıkladığınızda istediğiniz dakika aralığını girebiliyorsunuz. İsterseniz 5 dk da bir kaydetmesini isterseniz 10 dk bir kaydetmesini sağlayabiliyorsunuz. Ama benim tavsiyem 5 dkyı değiştirmeyin. En ideal süre bu. Çünkü program otomatik kayıt yaparken çalışma ekranınız kısa bir an donuyor. Hele ki yüklü bir dosyayla çalışıyorsanız oto kayıt sırasında ekran donması daha uzuyor.

5 dk dan aşağı bir süre yazdığınızda (örneğin 3 dk gibi) ekranınız daha sık aralıklarla donup duruyor. Bu çalışma performansınızı etkileyebilir. Daha uzun sürelere çıkardığınızda ise (örneğin 10 dk gibi) daha seyrek kayıt yapıyor. 10 dk ilk bakışta kısa bir süreymiş gibi görünse de aslında bizler için kıymetli bir zaman. Çalıştığınız esnada elektriklerin kesildiğini düşünün, 10 dk lık emeğiniz çiziminiz uçtu bile. 

Tabi ki bu ayar size kalmış. Kolay gelsin

3 yorum: