25 Şubat 2014 Salı

3d Max Komutlara Kısayol Atamak

Merhaba,
3d Max programını bilenler ne kadar çok komut olduğunu da bilirler. Bu çoğu zaman ilk kullanıcıların gözünü korkutsa da aslında tüm komutları zaten kullanmazsınız. Ancak bu kadar çok komut olunca tamamına da kısayol atamak tabiki zor bir iş. 

Program bir çok komuta kısayol ataması yapmış ayrıca sizin kullanmak istediğiniz ama kısayolu olmayan bazı komutlara da sizin kısayol atamanızı sağlayacak özelliği de eklemiş. Bu aynı zamanda kısayolu var olan ama sizin değiştirmek istediğiniz komutlar üzerinde de aynı etkiyi sağlıyor.

Örnekle açıklamak gerekirse; 3d Max programında çalışma ekranlarında Perspektif görünüme geçmek için P tuşuna basmanız yeterlidir. Aynı şekilde Front için F, Left için L, Top için T olduğu gibi. Ancak sağ görüntüye yani Right görüntüsüne geçmek için R ye bastığınızda Select and Uniform adında başka bir aracı çalıştırır. 

Şimdi örnek olarak kısayolu bulunmayan Right komutuna kısayol atamasını birlikte yapalım.

Üst menüler içerisinde yer alan Customize'ye tıklıyarak ilk sırada yer alan "Customize User Interface" e tıklıyoruz. Aşağıdaki menü karşınıza çıkacak.






















Şu an karşınızdaki listede 3d Max içerisindeki tüm komutların bir listesini görüyorsunuz. Listede aşağı doğru indikçe epey uzun olduğunuz görebilirsiniz ama neyseki bizi ilgilendirmiyor :) 






















Listede aşağılara doğru indikçe bazı komutların yanlarında kısayollarını görebilirsiniz. Bazılarında ise hizalarının boş olduğunu, yani kısayollarının olmadığını görebilirsiniz. Şimdi kısayol atamak istediğimiz Right komutunu bu listede bulalım. Liste alfabetik sıralı olduğu için hızla bulabilirsiniz.





















Evet, resimde gördüğünüz gibi Right View'in karşılığı boş, yani kısayolu yok. Hemen sağ tarafa bakarsanız Hotkey isimli bir etiket göreceksiniz. Hotkey anahtar kelimenizdir. Yani bizim kısayolumuzu yazacağımız yer.





















Atayacağınız kısayol tek harfli olabiliyor. Yada Shift,Ctrl,Alt,AltGr yardımcı tuşlarıyla kombine edebiliyorsunuz. Rakamlar da kısayol olarak atanabiliyor. 

Örneğin kolay hatırlamak namına Right görünümüne R kısayolunu atamak isteyelim ve Hotkey alanına R yazalım. 



















Hotkey kısmına R yazdığınızda hemen altında yer alan Assigned to kısmında R kısayolunun atalı olduğu komutu gösteriyor size.Bu kısayol Smart Scale komutunun kısayoluymuş. Yani R kısayolu "DOLU"  Ama siz yine de R'yi Right View'e ille de atamak isterseniz engelleme yok. Assign (Atama Yap) butonuna tıklarsanız R tuşu Right View'e atanacaktır ANCAK daha önceki Smart Scale komutu bu sefer kısayolsuz kalacaktır.Bunu unutmayın.

Peki boş kısayolu nasıl anlayacaksınız ? Denemeye devam ediyoruz. R olmadığına göre Shift R deneyelim.



















Evet Shift R kısayolunu denedik ve Assigned to kısmında "Not Assigned" yazdığını göreceksiniz. Yani Atanmış değil demektir bu. Shift R kombinasyonu boşta olduğu için Right View yani sağ görünüş komutuna atayabiliriz. 

Bunun için Assign butonuna tıklıyoruz.



















Artık Right View'in hizasına baktığımızda boş olmadığını, az önce belirlediğimiz kısayol kombinasyonunun atandığını göreceksiniz. Kolay gelsin

1 yorum:

  1. her seferinde yeniden atamamak için ne yapmalıyız ? yani max i her yeniden açtığımda komutlar kayboluyor .. max 2017 bu araada

    YanıtlaSil