27 Şubat 2014 Perşembe

3d Max İle Birim Ayarı (Units Setup)

Merhaba,
3d Max programında birim ayarı nasıl yapılır, hangi menü kullanılır?

Birim ayarınızı çalışmanıza başlamadan önce yapmanız gerekir. Ayar için;



















Customize menüsünde yer alan Units Setup butonuna tıkladığınızda aşağıdaki menü karşınıza çıkacak



















Eğer 3d max'i ilk defa kurduysanız varsayılan şeklinde Generic units işaretli olduğunu göreceksiniz. Biz ilk seçenek olan Metric seçeneğini aktif hale getireceğiz.



















Görüldüğü gibi metric sistemde milimetre, santimetre ibareleri açılıyor.Hangi birimde çalışmak istiyorsanız seçip OK butonu ile onaylıyoruz.



















Artık çalışmalarınızda biriminiz seçtiğiniz birimle görülecektir.
Kolay gelsin.







25 Şubat 2014 Salı

Tefrişlerde Kullanabileceğiniz .dwg Dosyasında Donatı Elemanları




Tefrişlerde kullanabileceğiniz donatı elemanlarına örnek olarak arşivinize ekleyebilirsiniz.
Dosya autocad uzantılıdır.

İndirmek İçin Tıklayın



3d Max Komutlara Kısayol Atamak

Merhaba,
3d Max programını bilenler ne kadar çok komut olduğunu da bilirler. Bu çoğu zaman ilk kullanıcıların gözünü korkutsa da aslında tüm komutları zaten kullanmazsınız. Ancak bu kadar çok komut olunca tamamına da kısayol atamak tabiki zor bir iş. 

Program bir çok komuta kısayol ataması yapmış ayrıca sizin kullanmak istediğiniz ama kısayolu olmayan bazı komutlara da sizin kısayol atamanızı sağlayacak özelliği de eklemiş. Bu aynı zamanda kısayolu var olan ama sizin değiştirmek istediğiniz komutlar üzerinde de aynı etkiyi sağlıyor.

Örnekle açıklamak gerekirse; 3d Max programında çalışma ekranlarında Perspektif görünüme geçmek için P tuşuna basmanız yeterlidir. Aynı şekilde Front için F, Left için L, Top için T olduğu gibi. Ancak sağ görüntüye yani Right görüntüsüne geçmek için R ye bastığınızda Select and Uniform adında başka bir aracı çalıştırır. 

Şimdi örnek olarak kısayolu bulunmayan Right komutuna kısayol atamasını birlikte yapalım.

Üst menüler içerisinde yer alan Customize'ye tıklıyarak ilk sırada yer alan "Customize User Interface" e tıklıyoruz. Aşağıdaki menü karşınıza çıkacak.






















Şu an karşınızdaki listede 3d Max içerisindeki tüm komutların bir listesini görüyorsunuz. Listede aşağı doğru indikçe epey uzun olduğunuz görebilirsiniz ama neyseki bizi ilgilendirmiyor :) 






















Listede aşağılara doğru indikçe bazı komutların yanlarında kısayollarını görebilirsiniz. Bazılarında ise hizalarının boş olduğunu, yani kısayollarının olmadığını görebilirsiniz. Şimdi kısayol atamak istediğimiz Right komutunu bu listede bulalım. Liste alfabetik sıralı olduğu için hızla bulabilirsiniz.





















Evet, resimde gördüğünüz gibi Right View'in karşılığı boş, yani kısayolu yok. Hemen sağ tarafa bakarsanız Hotkey isimli bir etiket göreceksiniz. Hotkey anahtar kelimenizdir. Yani bizim kısayolumuzu yazacağımız yer.





















Atayacağınız kısayol tek harfli olabiliyor. Yada Shift,Ctrl,Alt,AltGr yardımcı tuşlarıyla kombine edebiliyorsunuz. Rakamlar da kısayol olarak atanabiliyor. 

Örneğin kolay hatırlamak namına Right görünümüne R kısayolunu atamak isteyelim ve Hotkey alanına R yazalım. 



















Hotkey kısmına R yazdığınızda hemen altında yer alan Assigned to kısmında R kısayolunun atalı olduğu komutu gösteriyor size.Bu kısayol Smart Scale komutunun kısayoluymuş. Yani R kısayolu "DOLU"  Ama siz yine de R'yi Right View'e ille de atamak isterseniz engelleme yok. Assign (Atama Yap) butonuna tıklarsanız R tuşu Right View'e atanacaktır ANCAK daha önceki Smart Scale komutu bu sefer kısayolsuz kalacaktır.Bunu unutmayın.

Peki boş kısayolu nasıl anlayacaksınız ? Denemeye devam ediyoruz. R olmadığına göre Shift R deneyelim.



















Evet Shift R kısayolunu denedik ve Assigned to kısmında "Not Assigned" yazdığını göreceksiniz. Yani Atanmış değil demektir bu. Shift R kombinasyonu boşta olduğu için Right View yani sağ görünüş komutuna atayabiliriz. 

Bunun için Assign butonuna tıklıyoruz.



















Artık Right View'in hizasına baktığımızda boş olmadığını, az önce belirlediğimiz kısayol kombinasyonunun atandığını göreceksiniz. Kolay gelsin

24 Şubat 2014 Pazartesi

Autocad Dosya Kayıt Sorunu (Filedia)

Merhaba,
Bu yazıda nadir de olsa başınıza gelebilecek illet bir sorun olan kaydetme ya da "kaydedememe" sorununun çözümünden bahsedeceğim. 

Sorunumuz çalışma dosyanızı kaydetmek istediğinizde kayıt yapılamıyor olması. Tüm çalışmanız, o ana kadar çizdiğiniz herşey kaydedilemezse maalesef çöpe gider. İlk defa öğrencilik yıllarımda başıma gelen bir durumdu ve maalesef o dönemde bu sorunu çözmek için çok fazla uğraşmam gerekti. 

Autocad çalışma dosyanızı kaydetmek istiyorsunuz, ama kaydetmediği gibi komut satırında size aşağıdaki gibi bir ekran sunar. 




















Yapacağımız işlem çok basit.

Komut satırına filedia yazıp enter la onaylıyorsunuz. 
Enter new value for FILEDIA <0> :  şeklinde görünür. İşte problemin ta kendisi orada gördüğünüz 0'dır. Sadece 1 yazıp enter diyorsunuz ve probleminiz çözülüyor. Artık kayıt yapabiliyor olmanız lazım.

Kolay gelsin.

3d Max Ekran Rengi Ayarı (Arayüz Seçimi)

Merhaba, 
Bu yazıda 3d Max kullanıcıları için arayüz ayarının nasıl yapıldığını anlatacağım.
3d Max programını ilk kurduğunuzda arayüz resimde göründüğü gibidir.




















Ancak genelde koyu renklerle çalışmak göz yorgunluğuna sebep olduğundan veya alışılmış ekran istendiğinden yada çeşitli sebeplerle bu arayüzü değiştirmek isteyebilirsiniz. Bunun için Customize menüsünü kullanacağız.




















Üst açılır menüler arasında yer alan Customize butonuna tıklıyoruz ve karşımıza yukarıda gördüğünüz liste çıkıyor. Bu listede kırmızıyla işaretli olan "Custom UI and Defaults Switcher" a tıklıyoruz ve karşınıza aşağıdaki ekran geliyor.




























Gördüğünüz gibi maviyle işaretli ayar şu anda Default'ta. Yani varsayılan ayarında. Burada sağ bölmede yer alan seçenekleri değiştirdiğinizde ekran ön izlemelerini gösterecek size. Benim tavsiyem ame-light seçeneğini işaretlemeniz. Ama bu tamamen size kalmış. 

Seçeneğinizi işaretledikten sonra hemen altta SET butonunu göreceksiniz. Anlamı KUR demektir. Tıkladığınızda seçtiğiniz arayüzü kurmak için işlem başlatacaktır. Ekranınız değişene kadar dokunmayın. Karşınıza çıkan uyarı ekranına tamam deyip onaylayın. Kısa bir donma olacak programda ve ardından arayüz istediğiniz şekilde değişecek.


Autocad Fare Ayarı

Merhaba,
Autocad kullanıcıları için faydalı olduğunuzu düşündüğüm bir ayardan bahsedeceğim bu yazıda.
Kendi bilgisayarınızda alıştığınız kişisel ayarlarınızdan dolayı başka bir bilgisayarda autocad kullanırken farklı ayarlarla sıkıntı yaşarsınız. Bu sıkıntı yaşanan ayarlardan biri de fare ayarı. 

Kimi Autocad kullanıcıları farenin sağ tık ayarını enter olarak kullanırlar. Yani sağ tıkladığınız zaman enter çalışır. Ancak Autocad'i kurduğunuzda varsayılan şeklinde sağ tık yaptığınız zaman yardımcı bir menü açılır. Çoğu kullanıcı da sağ tık ayarını böyle kullanmaya alışmıştır. 

Alışık olmadığınız bir bilgisayarda bu ayarı değiştirmek için yine Options menüsüne gideceğiz.

Options menüsü için op yazıp enter demeniz yeterli. Açılan menüde sekmeler arasından User Preferences sekmesine tıklıyoruz. 





Bu menü altında kırmızıyla işaretli olan Right-Click Customization butonunu göreceksiniz. Tıklıyoruz ve karşımıza aşağıdaki ekran çıkıyor.





























Eğer sağ tık tuşunuz enter olarak çalışıyorsa şıkları ekranda gördüğünüz gibi işaretliyorsunuz. Muhtemelen sizde Command Mode başlığı Enter olarak işaretlidir.

Apply&Close yaparak ve en son OK butonuyla ayarlardan çıkabilirsiniz.

Autocad Birim Ayarı

Merhaba,
Bu yazıda Autocad kullanıcıları için önemli bir detay olan birim ayarını anlatacağım.
Çalışmanıza başlamadan önce birim ayarı yapmak önemli. Zira hangi birimde çalışıyorsanız çıktı alırken ona göre katsayı belirleniyor ve çıktınız ölçekli basılabiliyor.

Birim ayarımız için ilgili menümüz "Format" menüsü. Autocad çalışma ekranındayken üst tarafta bulunan listelerimiz arasındadır Format. Hemen File, Edit, View, Insert ve Format şeklinde ilerleyen üst menüden Format'a tıklıyorsunuz. Açılır menü içerisinde alttan dördüncü sırada "units" var anlamı "birimler". Units'e ulaşmanın diğer pratik yolu kısayol kullanmak. Birimlerin kısayolu un. un yazıp enter dediğinizde de aynı birim menüsü karşınıza çıkacaktır.






Units'e tıkladığınız zaman aşağıdaki menü açılacaktır.





İşaretli olarak gördüğünüz birim seçeceğiniz açılır menüye tıklayarak biriminizi buradan belirleyebiliyorsunuz.

Birim seçiminden sonra OK diyerek ekrandan çıkabilirsiniz. Kolay gelsin.


Autocad İle Otomatik Kayıt Ayarı & Alt Versiyonda Kaydetme

Merhaba,
Versiyon uyumsuzluğu ve otomatik kayıt birçok kullanıcının ortak sorunlarından biridir.
Siz kendi bilgisayarınızda Autocad'in 2010 versiyonunda çalışıyorsunuzdur, başka bir bilgisayara geçmeniz durumunda eğer daha düşük bir versiyon varsa dosyanızı açamazsınız. Her seferinde de tek tek dosyaları alt sürüme kaydetmeyi hatırlayamayabilirsiniz. Sizi bu zahmetten kurtarmak için bu ayarı bizim yerimize yapacak olan otomatik kayıt ayarından bahsedeceğim.

Otomatik kayıt ayarının bir diğer avantajı da bellirli süre aralığında dosyanızı otomatik kaydetmesi ve dosyanızı güvence altına almasıdır. 

Elektrik kesintisi ya da bilgisayarın çeşitli sebeplerden dolayı kilitlenmesi, kapanması, donması gibi durumlarda doyanıza "adiyos" deyip en baştan çizmeye başlamak istemiyorsanız bu ayara dikkat edin.
























Bu ayar için Options menüsüne gitmeniz lazım. op yazıp enter dediğinizde resimdeki ekran karşınıza gelir. Yukarıdaki sekmelerden "Open and Save" sekmesinde tıkladığınızda File Save başlığını göreceksiniz.

Kırmızıyla işaretli açılır menüye tıkladığınızda Autocad'in alt sürümleri listelenecektir. Piyasada Autocad 2006 dan daha düşük versiyon kullanan kalmış mıdır bilemiyorum ama ben genelde 2000 versiyona kaydediyorum. Dikkat edin Autocad 2000 (.dxf) değil Autocad 2000 (.dwg) versiyonunu seçiyoruz. Böylece programınız açtığınız her yeni dosyayı kaydettiğinizde otomatik olarak 2000 versiyonuna kaydedeceğinden dosyanızı nereye giderseniz gidin rahatlıkla açabileceksiniz.

Diğer bir konu otomatik kayıt. Bu ayarda yine aynı "Open & Save" sekmesi altında yer alıyor.























Open & Save sekmesi altında bu sefer Automatic Save başlığına gidiyoruz. Kırmızıyla işaretli alana bakarsanız Automatic Save kutucuğu işaretli yani aktif. Hemen altındaki kutucukta 5 yazıyor ve yanında Minutes between saves (dakika aralığında kayıt) yazıyor. 

Bu kutucuk içerisine tıkladığınızda istediğiniz dakika aralığını girebiliyorsunuz. İsterseniz 5 dk da bir kaydetmesini isterseniz 10 dk bir kaydetmesini sağlayabiliyorsunuz. Ama benim tavsiyem 5 dkyı değiştirmeyin. En ideal süre bu. Çünkü program otomatik kayıt yaparken çalışma ekranınız kısa bir an donuyor. Hele ki yüklü bir dosyayla çalışıyorsanız oto kayıt sırasında ekran donması daha uzuyor.

5 dk dan aşağı bir süre yazdığınızda (örneğin 3 dk gibi) ekranınız daha sık aralıklarla donup duruyor. Bu çalışma performansınızı etkileyebilir. Daha uzun sürelere çıkardığınızda ise (örneğin 10 dk gibi) daha seyrek kayıt yapıyor. 10 dk ilk bakışta kısa bir süreymiş gibi görünse de aslında bizler için kıymetli bir zaman. Çalıştığınız esnada elektriklerin kesildiğini düşünün, 10 dk lık emeğiniz çiziminiz uçtu bile. 

Tabi ki bu ayar size kalmış. Kolay gelsin

Autocad Arkaplan Rengi Değiştirme

Merhaba,
Kişisel bir ayar olan arkaplan rengi Autocad programını ilk defa kurduğunuzda beyaz olarak gelir. Bu Autocad'in varsayılan arkaplan rengidir. Yıllardır birçok kullanıcının alışageldiği arka plan rengi olan siyah renk ayarı nasıl yapılır ondan bahsedeceğim.

Autocad'in temel ayarları için Options menüsünü kullandığımızdan daha önce bahsetmiştik. Options menüsüne op yazıp enter yaparak ulaşabilirsiniz.



Karşınıza çıkan ekranda Display sekmesi altında yer alan işaretli gördüğünüz Colors butonuna tıklıyoruz ve karşımıza aşağıdaki ekran geliyor












Bu ekranda hiçbirşeyi değiştirmenize gerek yok. Zaten varsayılan şekilde uniform background seçeneğiyle geliyor, yani arkaplan rengi seçeneğiyle. 

Burada değiştireceğiniz tek yer Color başlığı altında kırmızıyla işaretli olan açılır menü. Bu menüye tıkladığınızda renkleri göreceksiniz. Benim rengim zaten siyahtı. Sizde siyah rengi seçerek aşağıda yer alan "Apply&Close" (Uygula ve Kapat) butonuna tıklayarak options menüsüne dönebilirsiniz.

Options menüsünü de sadece OK tuşuna basarak kapatmanız yeterli. Ekran renginiz artık sizin seçtiğiniz renkte.

Autocad İçin Planda Ağaç Gösterimleri



Özellikle Peyzaj Mimarları ve öğrencileri için gerekli bir dosya. 
Plan düzleminde ağaç çalı gösterimleri
İstediğiniz boyuta ölçekleyerek kullanabilirsiniz.
Dosyayı aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.

Buraya Tıklayarak Dosyayı İndirebilirsiniz

Autocad'de Hizalama Komutu (Align)

Merhaba,
Autocad'e özellikle yeni başlayanların nasıl yapacakları konusunda kafalarının karıştığı bir komuttur hizalama.
Ama birkaç dikkatli uygulamadan sonra aslında çok basit olduğunu fark edeceksiniz.
Komutumuz Align (Hizalama) kısayolu al

Öncelikle amacınız bir nesneyi, çizgiyi, objeyi vs ikinci bir nesne, çizgi, obje vs ye hizalamaksa doğru komuttasınız.

Hizalama komutu iki şekilde çalışır.
1. Ölçekleyerek hizalama 
2. Olduğu gibi hizalama

Komut bu iki şıkkı size bir soru yönelterek işleme alıyor. Bunu birazdan okuyacaksınız.
Komuttan kısaca bahsetmek gerekirse; komut sizden öncelikle hangi nesneyi nereye hizalayacağınızı belirlemenizi ister. Komuta girmeden önce hangi nesne hareket edecek karar verin. İkinci aşamasında ise sizden 2 adet nokta girmenizi isteyecek. Bu noktalar sizin "hizalama" noktalarınız olacak. Üçüncü aşamada ise az önce belirttiğim ölçekleyerek mi hizalayacaksınız yoksa olduğu boyutta mı hizalanacak bunu sorar ve komut işlemini yapar. Başlıyoruz..

Birinci adım: Hangi nesne nereye hizalanacak? Benim örneğimde ben 1 ve 2 şeklinde belirttim. 1. nesne hareket ederek 2. nesneye göre hizalanacak.






Ekrandaki 1 ve 2 numaralı objeler gördüğünüz gibi  farklı açılarda ve farklı boylarda. 

Komutumuzu çalıştırıyoruz. al enter veya align enter dediğinizde komut satırı ve imleç "select object" der. Yani "hizalanacak olan" nesneyi seçmenizi ister. Ben 1 numarayı seçip enter diyorum.

Komut ikinci aşamada sizden iki nokta seçmenizi isteyecek. "Taşıma Noktaları" Nesneyi hangi noktalardan tutup nereye taşıyacağınızı sorar. Burası biraz karışık gelebilir, dikkatli okuyun.

İlk resimde olduğu gibi 1 numaralı nesnenin düzgün bir kenarına (ben uç noktasından tuttum) tıklayın. Çizim yapıyormuşsunuz gibi bir çizgi gelecektir imlece (kılavuz çizgi). Daha sonra sarı çizgi üzerinde nereye taşımak istiyordanız bir noktasına tıklayın. Ben uç noktaları kullandım Böylece ilk noktayı nerden nereye taşımak istediğinizi göstermiş oldunuz.








Komut sizden ikinci noktayı da tanıtmanızı isteyecektir. Aynı şekilde bu sefer pembe çizginin sağ ucuna tıklayın, kılavuz çizgi yine çıkacaktır, daha sonra sarı çizginin sağ ucuna tıklayıp enter deyin.



Burada şunu yapıyorsunuz aslında; Pembe çizginin alt ucunu sarı çizginin alt ucuna, pembe çizginin üst ucunu sarı çizginin üst ucuna "tanıtıyorsunuz" yani nesneyi neresinden tutup nereye taşıyacağınızı gösteriyorsunuz.

Enter dediğiniz zaman komut satırında size bir soru soracak. "Scale objects based on alignment point ? [Yes/No] " burda size sorduğu taşınan obje, taşıdığınız objeye ölçeklensin mi? yoksa olduğu ölçüde mi kalsın? 



















Benim örneğim üzerinde anlatmak gerekirse; ben uzun ve pembe olan objeyi, daha kısa ve sarı olan nesneye taşımak istedim. Komut bana şu anda pembe nesne kısalarak sarı nesnenin boyuna insin ve öyle mi hizalansın ? yoksa aynı boyda kalsın sadece hizalansın mı diye soruyor. İki seçeneği de deneyelim.

Soruya Yes veya Y enter yaparsanız "evet, taşınan nesne ölçeklensin, hem boyutu değişsin hemde hizalansın diyoruz. Y veya Yes enter yaptığınız anda pembe çizgi ölçeklenerek hizalandı ve çakışık duruma geçti. Ben hizalanan nesneyi görmeniz için Move komutuyla bir miktar taşıdım.














Resimde gördüğünüz gibi Yes diyerek ölçekle ve hizala dediğim için pembe çizgi hem sarı çizgiye hizalandı hemde boyu sarı çizgiyle aynı oldu.

Aynı işlemi bu sefer No veya N enter ile yaptığınızda sadece aynı hizaya geleceklerdir. Boyutlarında bir değişim olmayacaktır.


Autocad'de Kırıklı Görüntüyü Düzeltme (Regen)

Merhaba,

Autocad kullanıcılarının çoğu zaman başına gelen bir durumdur kırıklı görüntü.
Ekranınızda kocaman bir daire yada yay benzeri eğrisel bir çizgi olmasına rağmen sanki küçük çizgilerle çizilmiş gibi kırıklı görünür. Aşağıdaki resimde olduğu gibi yumuşak görünmesi gereken bir çizgi yanda görüldüğü gibiyse komutunuz "Regen".

Ekranda gördüğünüz resimde aslında sağ tarafta olduğu gibi yumuşak görünmesi gereken bir eğrisel obje sol taraftaki gibi kırıklı görünüyorsa sayfayı regen etmeniz gerekir. Yapacağınız işlem basit : Kısayolu re olan komutu açıkça regen şeklinde yazarak da çalıştırabilirsiniz. Regen veya re enter yaptığınızda kırıklı görüntü ortadan kalkacaktır.

Şayet kırıklı görüntü devam ediyorsa kontrol paneline gitmeniz gerekir. Gerekli bir çok ayarın yapıldığı option menüsüne gitmek için op yazıp enter demeniz yeterli. Karşınıza aşağıdaki menü çıkacak.

Bu menüde yukarıda yer alan sekmelerden işaretli olan Display sekmesinden yine sağ tarafta işaretli gördüğünüz "Arc and Circle Smoothness" ibaresinin yanındaki değeri 1000'e yükseltin ve aşağıdan OK butonuna tıklayarak çıkın.

Ekranda tekrar Regen yaptığınızda sorununuz hallolacaktır.


Autocad'de Gereksiz Layer Temizleme (Purge)

Merhaba, 
Autocad kullanıcılarının çoğunun başına mutlaka gelmiştir diye düşünüyorum, herhangi bir autocad dosyasını açtığınızda çok ağır hareket ettiğini, işlem yapmanıza çok yavaş tepki verdiğini görürsünüz yada buna benzer bir durum kendi çalıştığınız dosyanızın giderek ağırlaştığını ve ekranda neredeyse işlem yapamaz hale geldiğinizi hissedersiniz. Bu durum gereksiz layer (katman) ve kullanılmayan şablonlar vs birikmesinden kaynaklanır çoğu zaman. 

Böyle bir durumda ilk yapmanız gereken Autocad dışında bilgisayarınızın o anki performansını etkileyecek başka bir program varsa kapatmak. Buna rağmen çalışma dosyanızda bir değişim yoksa ve eğer bilgisayarla ilgili başka bir problem yoksa o zaman "Purge" komutu yüksek ihtimalle kurtarıcınız olacaktır. 

Purge kelime anlamıyla tasfiye demektir. Bizimde tam olarak yapacağımız dosyamızı "tasfiye" etmek zaten. Purge komutu dosyada çalışırken zaman içerisinde açılan ancak hiç kullanılmayan layerları, şablonları (yazı şablonu, ölçü şablonu gibi) temizlemenizi, yani dosyanızı kullanılmayanlardan arındırmanızı sağlayacaktır. Bu da  dosyanızı rahatlatacağından yüksek ihtimalle yaşadığınız ağırlaşma sorunu ortadan kalkacaktır.

Öncelikle çalıştığınız dosyanız açıkken purge yazıp enter diyoruz. Aşağıdaki menü karşınıza çıkacak.






Kırmızıyla işaretlediğim Purge All (Tümünü tasviye et) butonu aktifse, yani tıklanabilir durumdaysa (gördüğünüz resimde buton aktif durumda) bu gereksiz layerınız, şablonunuz vs. var demektir. Purge all butonuna tıklayın. Karşınıza aşağıdaki gibi bir ekran gelecek.












Bu ekranda kırmızıyla işaretlediğim Purge All Items (Tüm ögeleri temizle) kısmını tıklıyoruz.

Komut satırında hızla yazılar geçtiğini göreceksiniz. Bu dosyanın temizlendiğini gösterir. Eğer çok fazla boş layer, şablon vs. varsa işlem uzun sürebilir. Komut satırında yazıların akışı durana kadar dokunmayın. 

Temizleme bittikten sonra purge ekranı karşınızda durmaya devam edecektir. Eğer Purge all butonu hala aktifse tekrar tıklayın. Purge All butonu pasif olana kadar işlemi tekrar edin. Bazen tek seferde temizlenebilirken bazen birkaç seferde temzilenebiliyor.

Purge All butonu resimdeki gibi pasif olduğunda dosyanız ayıklanmış demektir. Kolay gelsin.



Autocad Komut Listesi

Merhaba,
Autocad öğrenmeye yeni başladıysanız veya başlamayı düşünüyorsanız yüksek ihtimalle komutların çokluğu gözünüzü korkutmuştur. Ancak ilk etapta yeni bir kullanıcının komutlara tümüyle değil sadeleşmiş şekliyle bakması gerekir. Bu da temel komutlar dediğimiz, deyim yerindeyse sizi şimdilik götürecek olan komutlardır. 

Autocad'i yeni kullanmaya başladıysanız temel komutlar listesi devamlı bulabileceğiniz bir konumda olmalı ki komutu ararken kaybolup ne yaptığınızı unutmayın :) 

Bu amaçla size aşağıdaki temel komut listesini hazırladım. Tekrar ediyorum! Aşağıdaki komutlar Autocad altında kullanılan tüm komutlar değil, yeni başlayanlar için temel komutların listesidir. Şimdiden kolay gelsin.

** ÖNEMLİ NOT:  Kısayolları kullanırken büyük küçük harf uyumuna dikkat etmeniz gerektiğini unutmayın. Örneğin Divide (Bölmek) komutunun kısayolu DIV'dir. Küçük harfle çalışıyorsanız div şeklinde yazmanız gerekir. dıv yazarsanız program bunu kabul etmeyecektir.


KISA YAZILIŞI KOMUTUN ADI KOMUTUN TANIMI
A ARC YAY ÇİZME
AA AREA ALAN HESAPLAMA
AL ALING HİZALAMA
AR ARRAY ÇOKLU KOPYA
B BLOCK BLOK OLUŞTURMA
BO BOUNDARY SINIR OLUŞTURMA
BR BREAK KIRMA
C CIRCLE DAİRE
CHA CHAMFER PAH KIRMA
CO COPY KOPYALAMA
DI DIST UZUNLUK ÖLÇME
DIV DIVIDE OBJELERİ EŞİT OLARAK BÖLME
DO DONUT HALKA
E ERASE SİLME
EL ELLIPSE ELİPS
EX EXTEND UZATMA
EXIT QUIT ÇIK
F FILLET KÖŞELERİ YUVARLATMA
H HATCH TARAMA
HE HATCHEDIT TARAMA DÜZENLEME
L LINE DÜZ ÇİZGİ
LA LAYER KATMAN
LEN LENGTHEN UZUNLUK DEĞİŞTİRME
M MOVE TAŞIMA
MA MATCHPROP OBJELERİ EŞLEME
ME MEASURE VERİLEN ÖLÇÜLERE GÖRE OBJELERİ BÖLME
MI MIRROR AYNALAMA / SİMETRİ ALMA
O OFFSET ÖTELEME
OP OPTIONS SEÇENEKLER
P PAN EKRAN KAYDIRMA
PE PEDIT BİRLEŞİK ÇİZGİ DÜZENLEME
PL PLINE BİRLEŞİK ÇİZGİ DÜZENLEME
PO POINT NOKTA YAKALAMA
POL POLYGON ÇOKGEN
PRINT PLOT YAZDIRMA
RE REGEN YENİDEN OLUŞTURMA
REA REGENALL HEPSİNİ YENİDEN OLUŞTUR
REC RECTANG DİKDÖRTGEN
REG REGION BÖLGE OLUŞTURMA
RO ROTATE DÖNDÜRME
S STRETCH SÜNDÜRME
SC SCALE ÖLÇEK
T MTEXT ÇOK SATIRLI YAZI
X EXPLODE PATLATMA
XL XLINE SONSUZA GİDEN ÇİZGİ
Z ZOOM EKRAN BÜYÜTME / KÜÇÜLTME