28 Ağustos 2014 Perşembe

Autocad Kayıt Süresi Hesaplama (TIME) & Komut Geçmişi Sergileme

Merhaba,

Autocad de yeni oluşturduğunuz ve çalışmasını yürüttüğünüz/tamamladığınız bir dosya üzerinde ne kadar vakit harcadığınızı öğrenmek için TIME komutunu kullanıyoruz.

Bu komut dosyanızı kapatıp açsanız dahi size dosyanın bilgisayarda açık kaldığı tüm zamanı gösterecektir.

Komut aynı zamanda dosya üzerinde çalışırken hangi komutları kullandığınızın da geçmişini tutmaktadır.

Aslında bu komutun bir parçası devamlı ekranda gözünüzün önündedir.




















Autocad çalışma ekranınızda Command (Komut) Satırı olarak isimlendirdiğimiz alan aynı zamanda size mevcutta çalışan dosyanızın geçmişini göstermektedir.

Time komutu ile aslında bu Command Satırını ayrı bir ekran olarak açmış oluyorsunuz.

Komut satırına TIME yazıp onayladığınızda ya da kısayol olarak F2 kullandığınızda karşınıza aşağıdaki ekran çıkacaktır.




















Karşınıza çıkan bu ekranda Times for this drawing başlığı altında zaman bilgileri sergilenmektedir.

Created : Dosyanızı oluşturduğunuz tarih ve saattir
Last Updated : Son güncellenme tarihi
Total editing time : Toplam düzenleme süresi (dosyanızı kapatıp açtığınız tekrar çalışmaya devam ettiğiniz tüm süre)
Elapsed Timer : Geçen zaman
Next automatic saving : Sonraki otomatik kayıt 

Ayrıca bu listede dosya üzerinde çalıştırdığınız line, move gibi tüm komutlarında bir dökümü yer alacaktır.

Kolay gelsin..

27 Ağustos 2014 Çarşamba

Autocad İle Kapalı Çizgileri Birleştirmek (BOUNDARY)

Merhaba,
Autocad ile parçalı şekilde oluşturduğunuz kapalı çizimleri tek parça haline getirme işleminden bahsedeceğim.
İşlemimizin adı Boundary.

Boundary işleminde çiziminiz mutlaka kapalı olmalı. Açık kalan uç olması durumunda komut hata verecektir. Boundary işlemini aşağıda bahsedileceği şekilde yapıp sonuç alamıyorsanız aklınıza gelen ilk sorun çizimin açık kalmış olması olmalıdır.

Boundary daha çok üç boyutlu çalışılacağı ve alan hesaplamaları yapılacağı zaman lazım olan bir komuttur.

Aşağıdaki resimde göründüğü gibi soldaki şekil "Line" komutu ile çizilmiş 6 ayrı parçadan oluşan kapalı bir şekil. Sağdaki ise Boundary komutu uygulandıktan sonraki hali.



















Solda gördüğünüz parçalı durumda olan şekle Boundary komutunu uygulayalım. 

Komutun kısayolu Bo

Bo enter ile komutu girdiğinizde karşınıza aşağıdaki Boundary Creation ekranı açılacaktır.



















Burada görünen Pick Points kutucuğuna tıkladığınızda komut, çizimin olduğu ekrana geri döner.



















İmleciniz yukarıdaki resimde olduğu gibi işlem yapmanızı bekler duruma gelir ve Pick Internal Point ibaresini görürsünüz. 

Burada komut sizden tek parçaya çevirmek istediğiniz "kapalı" çiziminizden boş bir alana tıklamanızı bekler. Böylece komuta tek parça olmasını istediğiniz alanı göstermiş olursunuz.



















Şekildeki örneğimizde Boundary komutu için mavi ile boyalı gördüğünüz alanın tümünde herhangi bir noktaya tıklayabilirsiniz. 

Ancak unutmamak gerekir ki çizgiler üzerine tıklamak hata verecektir. 



















Eğer işlem sırasında yukarıdaki gibi bir uyarı aldıysanız çizgi üzerine veya alan dışında bir noktaya tıklamışsınız demektir.

Boundary işleminde alan içerisine tıkladıktan sonra enter tuşuyla onaylamanız yeterlidir. Artık parçalı olan çiziminiz tek parça haline gelmiştir.

3 Temmuz 2014 Perşembe

Autocad İçin Kesitte Ağaç Gösterimleri





Merhaba,

Daha önce yayınlanan Autocad için planda ağaç gösterimleri başlığına devam olarak Kesit için Ağaç Gösterimlerimizle devam ediyoruz.

Özellikle Peyzaj Mimarları ve öğrencileri için faydalı olacağını düşünüyorum.

Aşağıdaki linke tıklayarak dosyanızı indirebilirsiniz.

Kolay gelsin.



3d Max Dosyasını Kaplamalarıyla Taşımak (Archive)

Merhaba,

3d Max ile çalışırken dışarıdan kullandığınız kaplamalarınız eğer ekstra bir işlem yapmazsanız çalıştığınız bilgisayarda kalır.

Yani A bilgisayarında modellediğiniz ve kaplamasını yaptığınız bir dosyayı B bilgisayarında da çalıştırmak istiyorsanız kaplamalarınızı da B bilgisayarına götürmek zorundasınız demektir. Kaplamalarınızı taşımamanız durumunda B bilgisayarında dosyanız kaplamasız ve gri şekilde görünecektir.

Bunun önüne geçmek ve diğer bilgisayarlarda da dosyanızı düzgün çalıştırmak için Archive yöntemine bakacağız.















Gördüğünüz gibi amacımız sağ tarafta slotlarda kullandığımız kaplamalarımızı başka bilgisayarlarda da düzgün olarak açabilmek.

Bunun için programın simgesinin yer aldığı sol üst taraftaki kısma tıklıyoruz ve buradan "Save As" altındaki "Archive" ye tıklıyoruz.


Archive butonuna tıkladığınızda karşınıza yukarıdaki ekran gelecek. Bu ekran oluşturacağınız arşivin yerini ve adını soruyor. Bunları belirleyerek Save butonuna tıklayıp bekliyorsunuz.


Save butonuna tıkladığınızda karşınıza yukarıdaki gibi siyah bir ekran gelecek. Bu siyah ekran dosyanızdaki kaplamaların çokluğuna göre anlık gelip kayboladabilir, uzun süre kaladabilir. Bu siyah ekran gidene kadar bekliyoruz ve sonrasında bir önceki aşamada dosyanızı kaydettiğiniz yere gidiyoruz.


Ben masaüstüne kayıt yaptığım için dosyam burada oluştu. Gördüğünüz gibi Archive komutu dosyamız için sıkıştırılmış bir rar dosyası oluşturdu. 

Artık yeni oluşan bu rar dosyasını alarak başka bilgisayarda çalıştırdığınızda tüm kaplamalarımız sorunsuz açılacaktır.

Kolay gelsin..

Autocad İle .bak Uzantılı Kurtarma Dosyası

Merhaba,
Autocad programında her açtığınız dosyayla birlikte .bak uzantılı bir dosya da açılır. Bu .bak uzantılı dosya aslında sizin aktif olarak o an Autocad programında açık olan dosyanızın kurtarma dosyasıdır.

Kimi zaman çeşitli sebeplerle çalıştığınız dosya, açılamayacak kadar zarar görebilir. Bu tür durumlarda .bak dosyasını .dwg dosyasına çevirerek dosyanızı kurtarabilirsiniz.








Sol taraftaki dosya .dwg uzantılı asıl Autocad dosyasıdır. Sağdaki aynı isimli ancak .bak uzantılı dosya ise sizin kurtarma dosyanızdır.

Bahsettiğimiz durum sol taraftaki orijinal Autocad dosyanıza zarar gelme durumudur. Bu durumda .bak dosyasını nasıl kullanacağımız aşağıda açıklandığı gibidir.



.bak uzantılı dosya üzerinde sağ tık yaptıktan sonra açılan yukarıdaki listede işaretli gördüğünüz "Yeniden Adlandır" a tıklıyoruz.



Yukarıda kırmızı ile işaretli gördüğünüz sadece .bak yazan kısmı silerek .dwg yazıyoruz ve enter ile onaylıyoruz.

Dosyanız artık zarar gören asıl Autocad dosyanızın gerçek bir kopyası. Artık çift tıklayarak yeni oluşturduğunuz dosyayı kullanabilirsiniz.

22 Nisan 2014 Salı

Autocad Öğrenci Sürümü (Educational Product) Yazısından Kurtulma

Merhaba,
Bu başlıkla Autocad kullanıcılarının karşılaştığı bir soruna daha çözüm bulacağız.
Eğer bir şekilde autocad programının öğrenci sürümünü (Educational Product) kullanıyorsanız ya da öğrenci sürümü kullanmıyorsanız bile, dışarıdan aldığınız bir autocad dosyasını açarken her dosya açısınızda aşağıdaki gibi bir uyarı ekranıyla karşılaşırsınız.




























Bu ekran size açtığınız dosyanın öğrenci sürümünde oluşturulduğunu ve devam etmek isteyip istemediğinizi sorar. Devam etmemek gibi bir seçeneğiniz yoktur çünkü Cancel (Vazgeç) derseniz dosyanız açılmadan kapanır :)

Continue (Devam et) seçeneğine tıkladığınızda dosyanız açılır ve üzerinde işlem yapmanıza olanak verir. Ancak bu dosyadan çıktı almak istediğinizde ise aşağıdaki gibi bir çıktıyla karşılaşmanız kaçınılmazdır.



Yukarıda gördüğünüz ekran görüntüsünden de anlaşılacağı gibi öğrenci sürümü uyarısı işaretli alandaki gibi çıktınız dört bir tarafında kendini gösterecektir.

Şimdi gelelim bu durumdan nasıl kurtuluruza...

Öğrenci sürümü uyarısı veren dosyanızı Continue diyerek açtınız ve üzerinde işlemlerinizi tamamladınız çıktı alma aşamasına geldiniz..


























Sol üst köşedeki büyük A simgesine tıkladığınızda yada File menüsüne tıkladığınızda (aynı kapıya çıkıyor) Save As (Farklı Kaydet) seçeneğine tıklıyorsunuz ve karşınıza aşağıdaki ekran geliyor.



























Files of type (Dosya tipi) seçeneğine geldiğinizde ekrandaki gibi açılır bir menümüz var. Bu menü içerisinde .dxf uzantılı dosya tipini göreceksiniz. Versiyonu farketmez herhangi bir .dxf uzantısını seçmeniz yeterli

Kayıt yerini Desktop (Masaüstü) seçerseniz yeni oluşturduğunuz dosyanızı daha kolay bulabilirsiniz.

Kaydettiğiniz dosya masaüstünde aşağıdaki gibi görünecektir.


.dxf uzantılı bu dosyaya çift tıklayarak açıyoruz.Zaten autocad ile birlikte açılacaktır ve dosya açılırken artık öğrenci sürümü uyarısını almıyor olmanız gerekir.

İş bu kadarla bitmiyor. Dosyamızı öğrenci sürümü yazısından kurtardık ancak son bir işlemimiz daha var. Çalıştırdığınız .dxf dosyasını bir kez daha kaydetmeniz gerekiyor.

Save ya da Ctrl+S yaptığınızda karşınıza gelen kayıt ekranında dosyayı son kez .dwg yani autocad formatında kaydediyorsunuz ve işlem bitiyor. Ancak bir tavsiye; eski öğrenci sürümü dosyanızla yeni oluşturduğunuz bu dosyayı karıştırmamak için eski dosyanızı yokedin :)

12 Nisan 2014 Cumartesi

3d Max Yedekleme ve Kurtarma Dosyası Ayarları (Autobackup)

Merhaba,
3d Max programında dosyalarını otomatik kaydetme (yedekleme) ve kurtarma dosyası ayarlarına bakacağız.
Kurtarma dosyası max kullanıcıları için oldukça önemli. Elektrik kesintisi, programın kendini kapatması, programın hata vermesi vb durumlarda dosyanızı en azından belli bir noktasına kadar kurtarabiliyorsunuz.

3d Max programını kurduğunuz zaman, program otomatik olarak Belgelerim klasörü altına 3dMax adında bir klasör açar;





















3d Max klasörüne girdiğiniz zaman aşağıdaki klasörler çıkacak karşınıza























İşaretli olan Autobackup klasörü sizin kurtarma klasörünüzdür. Autobackup kelime anlam olarak da zaten otomatik geri almaktır.

Şimdi gelelim bu ayar nereden yapılıyor?





















Customize menüsü altındaki Preferences'e tıkladığınızda karşınıza aşağıdaki menü çıkacaktır. İşaretli gördüğünüz Files sekmesine tıklıyoruz.






























Aşağıda göreceğiniz resimde işaretli olan AutoBackup başlığı aradığım kısım..




Number of Autobak files : 3 şeklinde yazan ifade geçmişe yönelik kaç dosyanın saklanacağını soruyor. Varsayılan şekilde 3.

Backup Interval (minutes): 5,0 şeklindeki ifade ise kaç dakikada bir otomatik kayıt yapacağının ayarlandığı kısım.

Program şu anki varsayılan şekliyle 5 dakikada bir 3 dosya kaydediyor ve sürekli güncelliyor. Yani sıkıntı yaşadığınız dosyanızın son 15 dakikasına kadar ulaşabiliyorsunuz.

Auto Backup File Name : AutoBackup kısmı ise kurtarma dosyalarınızın ismi. Dosyalar bu şekliyle AutoBackup01-AutoBackup02-AutoBackup03 isimleriyle kaydoluyor.

Dilerseniz AutoBackup yazısını silip çalıştığınız projenin ismini de yazabilirsiniz.

Gelelim kayıt dosyası sayısı ve kayıt süresine...

Programın varsayılan şekliyle 3 kayıt oluşturduğundan bahsetmiştik. Sayıyı artırmak size daha mantıklı gibi gelebilir. Örneğin 3 yerine 10 yazarsanız program bunu kabul edecek ve her 5 dakikada bir güncellemek üzere çalıştığınız andan itibaren son 50 dakikayı yedekleyecektir. 

Ancak kayıt sayısını artırmak programın ara belleğine yük getireceğinden, yani program daha fazla hamleyi hafızasında tutmaya çalışacağından bu programın bilgisayarınızı kasmasına sebep olacaktır. Bilgisayarınızın özelliklerine güveniyorsanız sayı artırılabilir ancak 3 genelde ideal olandır.

Diğer husus kayıt zamanı. Varsayılan şekliyle 5 dakikada bir kayıt yapan program sizin girdiğiniz dakikada kayıt yapabilir. Bu sayıyı da düşürmek size mantıklı gibi görünebilir. 5 dakika yerine 3 dakika da bir kaydetmesi daha garanti diye düşünebilirsiniz.

Ancak bu sefer program her 3 dakika da bir kısa süreliğine donup otomatik kayıt yapmaya çalışacaktır. Hatta yüklü poligonla yani çok fazla objenin bulunduğu bir dosyayla çalışıyorsanız bu donma süresi kısa olmayacaktır. Her 3 dakikada bir ekranın donması da dikkatinizin dağılmasına, işinizin uzamasına sebep olacaktır. Ama yine de kişisel bir ayar. Seçim size kalmış :)

İstediğiniz ayarlamayı yapıp onayladığınızda artık dosyanız sizin belirttiğiniz sayıda ve dakika aralığında kurtarma dosyası oluşturacaktır.

Kolay gelsin..

27 Şubat 2014 Perşembe

3d Max İle Birim Ayarı (Units Setup)

Merhaba,
3d Max programında birim ayarı nasıl yapılır, hangi menü kullanılır?

Birim ayarınızı çalışmanıza başlamadan önce yapmanız gerekir. Ayar için;



















Customize menüsünde yer alan Units Setup butonuna tıkladığınızda aşağıdaki menü karşınıza çıkacak



















Eğer 3d max'i ilk defa kurduysanız varsayılan şeklinde Generic units işaretli olduğunu göreceksiniz. Biz ilk seçenek olan Metric seçeneğini aktif hale getireceğiz.



















Görüldüğü gibi metric sistemde milimetre, santimetre ibareleri açılıyor.Hangi birimde çalışmak istiyorsanız seçip OK butonu ile onaylıyoruz.



















Artık çalışmalarınızda biriminiz seçtiğiniz birimle görülecektir.
Kolay gelsin.







25 Şubat 2014 Salı

Tefrişlerde Kullanabileceğiniz .dwg Dosyasında Donatı Elemanları




Tefrişlerde kullanabileceğiniz donatı elemanlarına örnek olarak arşivinize ekleyebilirsiniz.
Dosya autocad uzantılıdır.

İndirmek İçin Tıklayın



3d Max Komutlara Kısayol Atamak

Merhaba,
3d Max programını bilenler ne kadar çok komut olduğunu da bilirler. Bu çoğu zaman ilk kullanıcıların gözünü korkutsa da aslında tüm komutları zaten kullanmazsınız. Ancak bu kadar çok komut olunca tamamına da kısayol atamak tabiki zor bir iş. 

Program bir çok komuta kısayol ataması yapmış ayrıca sizin kullanmak istediğiniz ama kısayolu olmayan bazı komutlara da sizin kısayol atamanızı sağlayacak özelliği de eklemiş. Bu aynı zamanda kısayolu var olan ama sizin değiştirmek istediğiniz komutlar üzerinde de aynı etkiyi sağlıyor.

Örnekle açıklamak gerekirse; 3d Max programında çalışma ekranlarında Perspektif görünüme geçmek için P tuşuna basmanız yeterlidir. Aynı şekilde Front için F, Left için L, Top için T olduğu gibi. Ancak sağ görüntüye yani Right görüntüsüne geçmek için R ye bastığınızda Select and Uniform adında başka bir aracı çalıştırır. 

Şimdi örnek olarak kısayolu bulunmayan Right komutuna kısayol atamasını birlikte yapalım.

Üst menüler içerisinde yer alan Customize'ye tıklıyarak ilk sırada yer alan "Customize User Interface" e tıklıyoruz. Aşağıdaki menü karşınıza çıkacak.






















Şu an karşınızdaki listede 3d Max içerisindeki tüm komutların bir listesini görüyorsunuz. Listede aşağı doğru indikçe epey uzun olduğunuz görebilirsiniz ama neyseki bizi ilgilendirmiyor :) 






















Listede aşağılara doğru indikçe bazı komutların yanlarında kısayollarını görebilirsiniz. Bazılarında ise hizalarının boş olduğunu, yani kısayollarının olmadığını görebilirsiniz. Şimdi kısayol atamak istediğimiz Right komutunu bu listede bulalım. Liste alfabetik sıralı olduğu için hızla bulabilirsiniz.





















Evet, resimde gördüğünüz gibi Right View'in karşılığı boş, yani kısayolu yok. Hemen sağ tarafa bakarsanız Hotkey isimli bir etiket göreceksiniz. Hotkey anahtar kelimenizdir. Yani bizim kısayolumuzu yazacağımız yer.





















Atayacağınız kısayol tek harfli olabiliyor. Yada Shift,Ctrl,Alt,AltGr yardımcı tuşlarıyla kombine edebiliyorsunuz. Rakamlar da kısayol olarak atanabiliyor. 

Örneğin kolay hatırlamak namına Right görünümüne R kısayolunu atamak isteyelim ve Hotkey alanına R yazalım. 



















Hotkey kısmına R yazdığınızda hemen altında yer alan Assigned to kısmında R kısayolunun atalı olduğu komutu gösteriyor size.Bu kısayol Smart Scale komutunun kısayoluymuş. Yani R kısayolu "DOLU"  Ama siz yine de R'yi Right View'e ille de atamak isterseniz engelleme yok. Assign (Atama Yap) butonuna tıklarsanız R tuşu Right View'e atanacaktır ANCAK daha önceki Smart Scale komutu bu sefer kısayolsuz kalacaktır.Bunu unutmayın.

Peki boş kısayolu nasıl anlayacaksınız ? Denemeye devam ediyoruz. R olmadığına göre Shift R deneyelim.



















Evet Shift R kısayolunu denedik ve Assigned to kısmında "Not Assigned" yazdığını göreceksiniz. Yani Atanmış değil demektir bu. Shift R kombinasyonu boşta olduğu için Right View yani sağ görünüş komutuna atayabiliriz. 

Bunun için Assign butonuna tıklıyoruz.



















Artık Right View'in hizasına baktığımızda boş olmadığını, az önce belirlediğimiz kısayol kombinasyonunun atandığını göreceksiniz. Kolay gelsin

24 Şubat 2014 Pazartesi

Autocad Dosya Kayıt Sorunu (Filedia)

Merhaba,
Bu yazıda nadir de olsa başınıza gelebilecek illet bir sorun olan kaydetme ya da "kaydedememe" sorununun çözümünden bahsedeceğim. 

Sorunumuz çalışma dosyanızı kaydetmek istediğinizde kayıt yapılamıyor olması. Tüm çalışmanız, o ana kadar çizdiğiniz herşey kaydedilemezse maalesef çöpe gider. İlk defa öğrencilik yıllarımda başıma gelen bir durumdu ve maalesef o dönemde bu sorunu çözmek için çok fazla uğraşmam gerekti. 

Autocad çalışma dosyanızı kaydetmek istiyorsunuz, ama kaydetmediği gibi komut satırında size aşağıdaki gibi bir ekran sunar. 




















Yapacağımız işlem çok basit.

Komut satırına filedia yazıp enter la onaylıyorsunuz. 
Enter new value for FILEDIA <0> :  şeklinde görünür. İşte problemin ta kendisi orada gördüğünüz 0'dır. Sadece 1 yazıp enter diyorsunuz ve probleminiz çözülüyor. Artık kayıt yapabiliyor olmanız lazım.

Kolay gelsin.

3d Max Ekran Rengi Ayarı (Arayüz Seçimi)

Merhaba, 
Bu yazıda 3d Max kullanıcıları için arayüz ayarının nasıl yapıldığını anlatacağım.
3d Max programını ilk kurduğunuzda arayüz resimde göründüğü gibidir.




















Ancak genelde koyu renklerle çalışmak göz yorgunluğuna sebep olduğundan veya alışılmış ekran istendiğinden yada çeşitli sebeplerle bu arayüzü değiştirmek isteyebilirsiniz. Bunun için Customize menüsünü kullanacağız.




















Üst açılır menüler arasında yer alan Customize butonuna tıklıyoruz ve karşımıza yukarıda gördüğünüz liste çıkıyor. Bu listede kırmızıyla işaretli olan "Custom UI and Defaults Switcher" a tıklıyoruz ve karşınıza aşağıdaki ekran geliyor.




























Gördüğünüz gibi maviyle işaretli ayar şu anda Default'ta. Yani varsayılan ayarında. Burada sağ bölmede yer alan seçenekleri değiştirdiğinizde ekran ön izlemelerini gösterecek size. Benim tavsiyem ame-light seçeneğini işaretlemeniz. Ama bu tamamen size kalmış. 

Seçeneğinizi işaretledikten sonra hemen altta SET butonunu göreceksiniz. Anlamı KUR demektir. Tıkladığınızda seçtiğiniz arayüzü kurmak için işlem başlatacaktır. Ekranınız değişene kadar dokunmayın. Karşınıza çıkan uyarı ekranına tamam deyip onaylayın. Kısa bir donma olacak programda ve ardından arayüz istediğiniz şekilde değişecek.


Autocad Fare Ayarı

Merhaba,
Autocad kullanıcıları için faydalı olduğunuzu düşündüğüm bir ayardan bahsedeceğim bu yazıda.
Kendi bilgisayarınızda alıştığınız kişisel ayarlarınızdan dolayı başka bir bilgisayarda autocad kullanırken farklı ayarlarla sıkıntı yaşarsınız. Bu sıkıntı yaşanan ayarlardan biri de fare ayarı. 

Kimi Autocad kullanıcıları farenin sağ tık ayarını enter olarak kullanırlar. Yani sağ tıkladığınız zaman enter çalışır. Ancak Autocad'i kurduğunuzda varsayılan şeklinde sağ tık yaptığınız zaman yardımcı bir menü açılır. Çoğu kullanıcı da sağ tık ayarını böyle kullanmaya alışmıştır. 

Alışık olmadığınız bir bilgisayarda bu ayarı değiştirmek için yine Options menüsüne gideceğiz.

Options menüsü için op yazıp enter demeniz yeterli. Açılan menüde sekmeler arasından User Preferences sekmesine tıklıyoruz. 





Bu menü altında kırmızıyla işaretli olan Right-Click Customization butonunu göreceksiniz. Tıklıyoruz ve karşımıza aşağıdaki ekran çıkıyor.





























Eğer sağ tık tuşunuz enter olarak çalışıyorsa şıkları ekranda gördüğünüz gibi işaretliyorsunuz. Muhtemelen sizde Command Mode başlığı Enter olarak işaretlidir.

Apply&Close yaparak ve en son OK butonuyla ayarlardan çıkabilirsiniz.

Autocad Birim Ayarı

Merhaba,
Bu yazıda Autocad kullanıcıları için önemli bir detay olan birim ayarını anlatacağım.
Çalışmanıza başlamadan önce birim ayarı yapmak önemli. Zira hangi birimde çalışıyorsanız çıktı alırken ona göre katsayı belirleniyor ve çıktınız ölçekli basılabiliyor.

Birim ayarımız için ilgili menümüz "Format" menüsü. Autocad çalışma ekranındayken üst tarafta bulunan listelerimiz arasındadır Format. Hemen File, Edit, View, Insert ve Format şeklinde ilerleyen üst menüden Format'a tıklıyorsunuz. Açılır menü içerisinde alttan dördüncü sırada "units" var anlamı "birimler". Units'e ulaşmanın diğer pratik yolu kısayol kullanmak. Birimlerin kısayolu un. un yazıp enter dediğinizde de aynı birim menüsü karşınıza çıkacaktır.






Units'e tıkladığınız zaman aşağıdaki menü açılacaktır.





İşaretli olarak gördüğünüz birim seçeceğiniz açılır menüye tıklayarak biriminizi buradan belirleyebiliyorsunuz.

Birim seçiminden sonra OK diyerek ekrandan çıkabilirsiniz. Kolay gelsin.


Autocad İle Otomatik Kayıt Ayarı & Alt Versiyonda Kaydetme

Merhaba,
Versiyon uyumsuzluğu ve otomatik kayıt birçok kullanıcının ortak sorunlarından biridir.
Siz kendi bilgisayarınızda Autocad'in 2010 versiyonunda çalışıyorsunuzdur, başka bir bilgisayara geçmeniz durumunda eğer daha düşük bir versiyon varsa dosyanızı açamazsınız. Her seferinde de tek tek dosyaları alt sürüme kaydetmeyi hatırlayamayabilirsiniz. Sizi bu zahmetten kurtarmak için bu ayarı bizim yerimize yapacak olan otomatik kayıt ayarından bahsedeceğim.

Otomatik kayıt ayarının bir diğer avantajı da bellirli süre aralığında dosyanızı otomatik kaydetmesi ve dosyanızı güvence altına almasıdır. 

Elektrik kesintisi ya da bilgisayarın çeşitli sebeplerden dolayı kilitlenmesi, kapanması, donması gibi durumlarda doyanıza "adiyos" deyip en baştan çizmeye başlamak istemiyorsanız bu ayara dikkat edin.
























Bu ayar için Options menüsüne gitmeniz lazım. op yazıp enter dediğinizde resimdeki ekran karşınıza gelir. Yukarıdaki sekmelerden "Open and Save" sekmesinde tıkladığınızda File Save başlığını göreceksiniz.

Kırmızıyla işaretli açılır menüye tıkladığınızda Autocad'in alt sürümleri listelenecektir. Piyasada Autocad 2006 dan daha düşük versiyon kullanan kalmış mıdır bilemiyorum ama ben genelde 2000 versiyona kaydediyorum. Dikkat edin Autocad 2000 (.dxf) değil Autocad 2000 (.dwg) versiyonunu seçiyoruz. Böylece programınız açtığınız her yeni dosyayı kaydettiğinizde otomatik olarak 2000 versiyonuna kaydedeceğinden dosyanızı nereye giderseniz gidin rahatlıkla açabileceksiniz.

Diğer bir konu otomatik kayıt. Bu ayarda yine aynı "Open & Save" sekmesi altında yer alıyor.























Open & Save sekmesi altında bu sefer Automatic Save başlığına gidiyoruz. Kırmızıyla işaretli alana bakarsanız Automatic Save kutucuğu işaretli yani aktif. Hemen altındaki kutucukta 5 yazıyor ve yanında Minutes between saves (dakika aralığında kayıt) yazıyor. 

Bu kutucuk içerisine tıkladığınızda istediğiniz dakika aralığını girebiliyorsunuz. İsterseniz 5 dk da bir kaydetmesini isterseniz 10 dk bir kaydetmesini sağlayabiliyorsunuz. Ama benim tavsiyem 5 dkyı değiştirmeyin. En ideal süre bu. Çünkü program otomatik kayıt yaparken çalışma ekranınız kısa bir an donuyor. Hele ki yüklü bir dosyayla çalışıyorsanız oto kayıt sırasında ekran donması daha uzuyor.

5 dk dan aşağı bir süre yazdığınızda (örneğin 3 dk gibi) ekranınız daha sık aralıklarla donup duruyor. Bu çalışma performansınızı etkileyebilir. Daha uzun sürelere çıkardığınızda ise (örneğin 10 dk gibi) daha seyrek kayıt yapıyor. 10 dk ilk bakışta kısa bir süreymiş gibi görünse de aslında bizler için kıymetli bir zaman. Çalıştığınız esnada elektriklerin kesildiğini düşünün, 10 dk lık emeğiniz çiziminiz uçtu bile. 

Tabi ki bu ayar size kalmış. Kolay gelsin